CORONA: Lieve mensen, tijdens deze periode van Corona ben je waarschijnlijk extra moe. Daarom bied ik extra hulp aan. Lees daarvoor even verder. Je leest dan ook over Frederique die online sessies heeft gehad en wat dat haar heeft opgeleverd.

ME/CVS syndroom

Over de kracht van onderdrukte emoties
Ben jij continu uitgeput?
Ben je wanhopig omdat niemand je symptomen serieus neemt?
En ben je er klaar voor om je leven en energy weer terug te krijgen?

Image
Ken jij iemand die al jaren extreem uitgeput is, overal pijn heeft en de diagnose chronische vermoeidheidssyndroom heeft gekregen? Deel dan deze pagina, want je kunt iemand het cadeau van zijn/haar leven geven.

Misschien herken je jezelf in de volgende omschrijving:

Een sterke mentaliteit, er vol voor gaan, niet bij de pakken neerzitten, creatief met je beperkingen omgaan, je niet aanstellen, meer geven dan erin zit, altijd voor een ander klaarstaan, niet klagen, ernstige klachten accepteren, niemand lastigvallen, vreselijk hard zijn voor jezelf. Zo ken ik ME patiënten.

Extreem vermoeid zijn en regelmatig niet meer weten waar je het moet zoeken. Vaak afgewisseld met betere en slechtere periodes. En dan ook nog te horen krijgen dat je er maar mee moet leren leven.
Misschien heb jij ook wel te horen gekregen dat je het je maar inbeeldt dat je ziek bent en heb je een cognitieve gedragstherapie als wonderkuur voorgeschreven gekregen. Wellicht werd je verteld dat je vermoeidheid een vorm van aandacht trekken is en dat we allemaal wel eens moe zijn. 
Het is natuurlijk ook heel moeilijk je een voorstelling te maken van wat iemand voelt die zo uitgeput is.
En gelukkig ook maar.

Je bent echter ongelooflijk creatief in hoe je met die kleine hoeveelheid energie omgaat. Je maakt die kleine hoeveelheid zelfs volledig op. En dat doe je op mentaliteit, niet op je reservetank, want die grens ben je allang voorbij.

Maar dat kan echt anders.

Ik wil je graag kennis laten maken met een methode die mij hielp om stap voor stap van extreem vermoeid naar steeds meer energie te gaan en uiteindelijk beter te worden. Zodat je weer leuke dingen kunt gaan doen zonder daarna helemaal gevloerd te zijn en zodat je je leven weer kunt oppakken.
Wat als het ook voor jou werkt?

Je bent van harte welkom!

Wat als het nu wel mogelijk is om beter te worden? Deze vraag moest ik mezelf stellen toen mijn lichaam niet meer mee wilde doen. Mijn benen verzuurden halverwege de trap, ik voelde me bij het opstaan al compleet gevloerd en wist niet meer waar ik het zoeken moest want artsen konden me niet meer verder helpen. Intussen ging het leven langs me heen..

Jarenlang heb ik van alles geprobeerd om beter te worden, maar niks leek te werken. Totdat ik ontdekte wat mijn chronische vermoeidheid, pijn en al die andere symptomen veroorzaakte.

Misschien herken je jezelf in de volgende omschrijving:

Een sterke mentaliteit, er vol voor gaan, niet bij de pakken neerzitten, creatief met je beperkingen omgaan, je niet aanstellen, meer geven dan erin zit, altijd voor een ander klaarstaan, niet klagen, ernstige klachten accepteren, niemand lastigvallen, vreselijk hard zijn voor jezelf. Zo ken ik ME patiënten.

Extreem vermoeid zijn en regelmatig niet meer weten waar je het moet zoeken. Vaak afgewisseld met betere en slechtere periodes. En dan ook nog te horen krijgen dat je er maar mee moet leren leven.
Misschien heb jij ook wel te horen gekregen dat je het je maar inbeeldt dat je ziek bent en heb je een cognitieve gedragstherapie als wonderkuur voorgeschreven gekregen. Wellicht werd je verteld dat je vermoeidheid een vorm van aandacht trekken is en dat we allemaal wel eens moe zijn. 
Het is natuurlijk ook heel moeilijk je een voorstelling te maken van wat iemand voelt die zo uitgeput is.
En gelukkig ook maar.

Je bent echter ongelooflijk creatief in hoe je met die kleine hoeveelheid energie omgaat. Je maakt die kleine hoeveelheid zelfs volledig op. En dat doe je op mentaliteit, niet op je reservetank, want die grens ben je allang voorbij.

Maar dat kan echt anders.

Ik wil je graag kennis laten maken met een methode die mij hielp om stap voor stap van extreem vermoeid naar steeds meer energie te gaan en uiteindelijk beter te worden. Zodat je weer leuke dingen kunt gaan doen zonder daarna helemaal gevloerd te zijn en zodat je je leven weer kunt oppakken.
Wat als het ook voor jou werkt?

Je bent van harte welkom!

Hallo, ik ben Daphne en ik begrijp hoe frustrerend het voor je is dat je al jaren zo vreselijk moe bent en al zoveel hebt geprobeerd om beter te worden. Je hebt de hoop al bijna opgegeven en toch weet je dat het ook voor jou mogelijk moet zijn om je energie terug te krijgen zodat je weer vol in het leven kunt staan.

Ik heb inmiddels zoveel geprobeerd dat ik weet wat wel en wat niet werkt. En dat is handig, want dan hoef jij dat niet meer te doen. Ik help je graag zonder vervelende diëten, peperdure supplementen, medicatie of eindeloze zoektochten langs therapeuten die je ervan willen overtuigen dat het allemaal in je hoofd zit. Maar juist door expertise, jarenlange studie, ervaring, empathie, door naar de kern te gaan van waar je ziekte is ontstaan en door je sleutels aan te reiken die echt werken. En dat allemaal gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Laat mij zien hoe
Klik hier voor een gratis adviesgesprek
Wat je ook geprobeerd hebt, er is een manier die je helpt om je weer goed te voelen!

Ik kon het gewoon niet meer. De eenvoudigste dingen niet. Niet mijn eigen haar kammen, lekker onder de douche stappen, een boek of muzieknoten lezen, simpele getallen bij elkaar optellen. En koken was al helemaal een hokus pokus. Als ik daar al puf voor had wil dat zeggen.. En dan die zware pannen tillen… mijn hemel, dat was geen doen. Alles werd een regelrechte uitputtingsslag.
Er waren tijden waarin ik ’s nachts werd geplaagd door gruwelijke nachtmerries en pyjama's die ik kon uitwringen. Hartritmestoornissen, duizelingen, elastieke benen, geen kracht om lang rechtop te zitten, het gevoel dat ik continu onderwater liep, totaal verzuurde benen halverwege de trap, rillen van de kou onder twee dekbedden midden in de bloedhete zomer, zo ontzettend moe...

Dus slikte ik rolletjes druivensuiker achter elkaar naast guarana pillen en genoeg oppeppend spul om een paard te doen steigeren, om zoveel mogelijk energie uit een potje te halen. Slaappillen om de slapeloze nacht door te komen, migraine tabletten en heftige opiaat pijnstillers werden mijn dieet. Ik moest en zou door het leven...
Overal had ik gezocht naar wat ik kon doen om mijn energie weer terug te krijgen, maar dokters konden niks ontdekken.
Toch voelde ik dat er iets helemaal niet goed zat in mijn lijf. Het wilde eenvoudigweg niet meer meedoen. En dat te accepteren was een hele opgave, want ik wilde zo graag door het leven en gezellig met vrienden afspreken, gewoon mijn studie oppakken, lekker werken en het huis schilderen.

Kapitalen heb ik uitgegeven aan therapieën, alternatieve geneeswijzen, diëten, voedingssupplementen, allerlei onderzoeken, coaching, maar niks hielp. Cognitieve gedragstherapie met bewegen werd zelfs een regelrechte uitputtingsslag.
En toen ik het allemaal niet meer zag zitten, op het diepste dieptepunt waarop ik niet meer verder wilde, begon mijn genezingsproces.

Ik ontdekt dat er 3 sleutels zijn die je je energie weer teruggeven zodat je je leven weer kunt oppakken. En die wil ik graag met je delen.

Image

Ben jij nu ook zo moe en loop je overal tegen een muur aan en ben je benieuwd naar die sleutels en naar wat ik voor je kan betekenen, neem dan contact op. Dan spreken we elkaar in een waardevol gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik graag meer van je wil weten zodat ik je advies kan geven.
Want wat als het ook voor jou werkt en ook jij straks weer je werk of school kunt oppakken, voor je kinderen kunt zorgen, op stap kunt gaan en weer heerlijk lange wandelingen kunt maken zonder daarna weer compleet gevloerd te zijn. Het is je zo gegund!

Misschien herken je jezelf in de volgende omschrijving:

Een sterke mentaliteit, er vol voor gaan, niet bij de pakken neerzitten, creatief met je beperkingen omgaan, je niet aanstellen, meer geven dan erin zit, altijd voor een ander klaarstaan, niet klagen, ernstige klachten accepteren, niemand lastigvallen, vreselijk hard zijn voor jezelf. Zo heb ik in al die jaren ME-patiënten leren kennen.

Misschien heb jij ook wel te horen gekregen dat je het je maar inbeeldt dat je ziek bent en heb je een cognitieve gedragstherapie als wonderkuur voorgeschreven gekregen. Wellicht werd je verteld dat je vermoeidheid een vorm van aandacht trekken is en dat we allemaal wel eens moe zijn. 
Het is natuurlijk ook heel moeilijk je een voorstelling te maken van wat iemand voelt die zo uitgeput is.
En gelukkig ook maar.

Je bent echter ongelooflijk creatief in hoe je met die kleine hoeveelheid energie omgaat. Je maakt die kleine hoeveelheid zelfs volledig op. En dat doe je op mentaliteit, niet op je reservetank, want die grens ben je allang voorbij.

Ik wil je graag kennis laten maken met een methode die mij hielp om stap voor stap van extreem vermoeid naar steeds meer energie te gaan en uiteindelijk beter te worden. Zodat ook jij weer leuke dingen kunt gaan doen zonder daarna helemaal gevloerd te zijn en zodat je je leven weer kunt oppakken.
Wat als het ook voor jou werkt? Je bent van harte welkom!

TESTIMONIALS

Ik heb na 25 jaar voor het eerst 3km gelopen! En ik merk dat ik steeds meer als vanzelf mijn grenzen kan stellen. Ik ben zo ontzettend blij!

Frederique, online sessies ME/CVS

-Ze luisterde echt naar me en prikte gelijk door mij heen. Dat heeft nog niemand ooit bij mij voor elkaar gekregen-

"Ik kreeg op mijn 16e, via een lang en intensief traject bij een psycholoog, te horen dat ik CVS had.
Ik was blij dat het voor mij eindelijk een naam had en kon het een plekje geven. In het begin, als men mij vroeg wat er met mij aan de hand was, probeerde ik het uit te leggen maar merkte al snel dat er weinig begrip voor was.

Dat is ook niet heel erg raar aangezien je het pas echt kan begrijpen als je er zelf of iemand in jouw directe omgeving mee moet dealen. Want dat is het echt of althans zo voelt het, JIJ moet ermee dealen. Door het feit dat men het niet begrijpt was ik, gedurende de daarop volgende jaren, terughoudend met het delen van mijn verhaal aan klas/studiegenoten, docenten, werkgevers etc.
Totdat ik afgelopen najaar merkte dat ik weer in een dal terecht kwam. Ik zat toen midden in mijn minoren die veel tijd en energie vroegen. Daarnaast werkte ik ook nog.

Omdat ik op een gegeven moment echt moeite had met functioneren gedurende de dagen, besloot ik toch mijn werkgever in vertrouwen te nemen. En nu mocht het geluk zo zijn dat hij mij met Daphne in contact bracht.

Ik nam contact op met Daphne en ik denk dat ik de volgende dag nog mijn eerste sessie gepland had staan.
Ik was best nerveus, dat moet ik eerlijk toegeven. Maar dat was gelijk weg na de eerste minuut van ons gesprek.
Daphne straalt een rust uit waarbij ik me gelijk heel erg op mijn gemak voelde. Ze gaf me een goed gevoel over mezelf en ook al gelijk handvatten waar ik echt wat aan heb. Nu nog steeds, er zijn nog zoveel momenten dat ik aan onze gesprekken en de handvatten denk en ik weet zeker dat deze mij nu nog ondersteunen als ik 's morgens om half 6 mijn wekker uitzet en naar mijn werk ga. Een paar maanden geleden had ik dit niet gekund.

Aan het einde van onze sessie was ik ontroerd.
Niet omdat het geen fijne ervaring was, nee, omdat ik eindelijk iemand had gevonden waarmee ik openlijk mijn problemen kon bespreken. Ik werd niet in twijfel getrokken, ik werd begrepen. En dit is eigenlijk waar ik het meest dankbaar voor ben.
Ze bood een luisterend oor toen ik dat het meeste nodig had. Ze luisterde echt naar me en prikte gelijk door mij heen. Dat heeft nog niemand ooit bij mij voor elkaar gekregen.
Ze sloeg de spijker op zijn kop en wist precies te vertellen hoe ik daar dan het beste mee om kon gaan.

Zoals ik al zei, ik gebruik vandaag de dag nog vaak de handvatten die zij mij gegeven heeft en dat helpt mij nog steeds heel goed!" Frederique de Harder

En denk je nu 'dit wil ik ook!' en ben je er klaar voor om je leven weer op te pakken, neem dan contact met me op voor een gratis adviesgesprek want wat heb je te verliezen en wat kost het je om nog langer zo door te gaan? ME/CVS zit niet in je hoofd en gaat niet vanzelf over. Ik gun je zoveel meer.

Tel: 06 15 07 2044

Mail mij voor een gratis adviesgesprek

Don't walk through the world looking for evidence that you don't belong because you will always find it.

Don't walk through the world looking for evidence that you are not enough because you will always find it.

Our worth and our belonging are not negotiated with other people. We carry those inside of our hearts.

Brené Brown, Braving the wilderness

Hier vind je mijn verhaal met ME/CVS 

Misschien herken je jezelf in de manier waarop ik met het leven en mijn ziekte omging.
Dan heb je al een hoop gewonnen, want hierin liggen ook de sleutels naar beter worden.

spoon theory

The Spoon Theory

Hoe leg je aan iemand uit hoe het is om te leven met een beperkte hoeveelheid energie? Christine Miserandino doet dat op een briljante wijze dmv de Spoon Theory.

childhood trauma chronic illness

Nadine Burke Harris

Over hoe kindertrauma en je ACE- score je gezondheid blijven beïnvloeden.

Childhood Trauma Leads To Lifelong Chronic Illness — So Why Isn’t The Medical Community Helping Patients?

Een interessant verhaal in Huffington post over chronische ziektes, kindertrauma's en de medische wereld. Dat je het lichaam niet los kunt zien van je hoofd en je omgeving.

Tevens blijkt dat chronisch niet altijd meer levenslang hoeft te zijn! En dat is goed nieuws.

Gratis online trainingen met tips om meer energie uit je dag te halen

If you do what you've always done, you'll get what you always got

Over de kracht van onderdrukte emoties en weer grip krijgen op je leven

Methode:

We gaan uit van de eeuwenoude wijsheid dat lichaam en geest vakkundig met elkaar samenwerken en dat je ze niet van elkaar kunt scheiden om je goed te voelen en gezond te blijven. Het lijf bezit een enorme wijsheid die vele malen groter is dan die van het hoofdbrein. Onze westerse samenleving heeft ons echter al vroeg geleerd die wijsheid niet serieus te nemen en dat veroorzaakt onbewuste stress in het lijf. Wat stress allemaal met ons lichaam doet is inmiddels bekend. Mensen met ME syndroom worden platgelegd en niet zo’n beetje ook. En dat komt doordat je hypothalamus overuren maakt en continu in overdrive verkeert. Je voelt je daarom continu gesloopt.

Meer over de taal van je lijf, haar wijsheid en het effect van onderdrukte emoties op ons centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem vind je  overigens bij Wanneer het lijf om aandacht schreeuwtDe link opent in een nieuw venster dus klik gerust.

We werken van binnenuit en gaan je onderbewuste oude patronen en weggedrukte emoties ontdekken. Uit je hoofd en in je lijf. (Het is dus geen cognitieve gedragstherapie in combi met bewegen zoals regelmatig wordt voorgeschreven). Er komen geen diëten, medicatie of supplementen aan te pas en je kunt gewoon alles doen wat je wilt, als je de signalen van je lichaam maar serieus neemt en op de juiste manier handelt. En dat ga ik je leren.

Bij deze methode gaan we niet graven in je verleden, want voor het verwerken van een diep trauma raad ik je aan een goede therapeut te raadplegen, maar we gaan slechts één maal terug naar vroeger om te ontdekken wat je toen onderdrukt hebt dat de verdere loop van je leven heeft bepaald. Je leeft tenslotte nu en we kijken dan ook naar wat je nu kunt veranderen om je weer goed te voelen.

Werkwijze:

Je krijgt een gratis kennismakingsgesprek van een half uur om te voelen of het traject en de werkwijze bij je passen en om te kijken of ik je kan helpen.

Daarna volgen gemiddeld 8 tot 10 gesprekken van een uur, bij voorkeur live maar het kan ook via skype mocht je te ver weg wonen. De gesprekken worden verdeeld over een langere periode, waarbij de eerste 3 sessies een tussenperiode van een week hebben en waarin je voelt dat er iets aan het veranderen is. Daarna volgen tussenperiodes van 2 tot 3 weken afhankelijk van jouw situatie en vooruitgang. Iedereen is anders en daar houden we rekening mee.

Tijdens deze gesprekken gaan we helemaal tot aan de kern van waar je ziekte is ontstaan. Je krijgt handvaten en wat huiswerk om je weggedrukte emoties te leren herkennen en oude patronen te doorbreken zodat je lichaam weer de kans krijgt om het zelf genezend vermogen aan te spreken. En wanneer je helder hebt hoe je die handvaten kunt gebruiken kun je er zelf mee aan de slag. Deze methode is gericht op zelf empowerment zodat je je leven weer in eigen hand kunt nemen. Je hebt hem daarmee dan ook voor de rest van je leven. Daarnaast is hij voor jou als ME patient goud waard, want pas je hem consequent toe, dan komt je hypothalamus weer tot rust, waardoor je symptomen verdwijnen. Meer over een overactieve hypothalamus en symptomen vind je hier.

Wat vraag ik van jou:

Dat je er echt voor kiest om ervoor te gaan. De methode is in principe eenvoudig, maar het vraagt aandacht voor jezelf en het vraagt dat je kiest voor wat voor jouw gezondheid goed is. Dat kan soms een uitdaging zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. En het vraagt dat je aantekeningen maakt. Dat is niet veel werk, maar je moet het wel even doen en dat gaat je enorm veel opleveren.

Wat kost het:

Een sessie van een uur kost 69 euro incl BTW

Je kunt ook een traject boeken van 10 sessies. Hiervoor betaal je 590 euro incl BTW

Als je hier contact opneemt maken we kennis, leg ik uit wat ik voor je kan betekenen en hoor ik hoe het met je gaat. Dit kennismakingsgesprek is natuurlijk gratis en vrijblijvend. Het moet aan beide kanten goed voelen.

Wat levert het je allemaal op:

Deze methode geeft je inzicht in jezelf en leert je 'nee' te zeggen waar je voorheen altijd maar 'ja' zei. Je leert grenzen stellen, jezelf te waarderen, jezelf op de eerste plaats te zetten zonder dat je je daardoor schuldig voelt, echt te luisteren naar je lichaam, je intuïtie weer serieus te nemen, assertief te worden, voor jezelf te zorgen, je authentieke zelf te zijn en je bewust te worden van je kwaliteiten en je kracht.

Daarnaast kunnen je symptomen verdwijnen doordat we het zelfhelend vermogen van je lichaam gaan aanspreken. Kijk nog eens bij Wanneer het lijf om aandacht schreeuwt of Schaduw voor meer uitleg.

Ben je na 10 sessies helemaal beter?

Dit is geen wonderkuur waarin je een pilletje slikt en dan klaar bent, en tegelijkertijd is het dat ook weer wel, want pas je de methode consequent toe dan is die life changing.
Want dat is waar het om draait: het gaat niet vanzelf, jij moet het doen. En dat is mooi, want je neemt de macht over je leven weer in eigen handen. In het engels noemen ze dat zo mooi self empowerment.

Genezen is een proces dat bij iedereen iets anders verloopt, je werkt aan je Zelf en dat heeft tijd nodig. Je leert waarom je ziek bent geworden, je leert je grenzen te stellen en weer te voelen wat bij je past en wat of wie je uitput want nu maakt je dat hartstikke ziek. En het mooie is dat je binnen 4 sessies echt voelt dat het werkt.

Maar ik ben echt lichamelijk ziek!

Ja, dat kan ik ten volle beamen. En niet zo'n beetje ook. patiënten worden vaak niet serieus genomen en horen dat het allemaal maar tussen de oren zit of erger nog, dat ze het allemaal maar verzinnen. Dat is ongelooflijk pijnlijk en zo onterecht. Daarom gaan we er nu anders tegenaan kijken:

Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden en ook in de reguliere geneeswijzen onderschrijven ze dit beeld. Iemand met astma of reuma krijgt medicatie op basis van stresshormonen. Hoge bloeddruk is ook lichamelijk en we weten allemaal waar dat vandaan komt.

Wist je trouwens dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 85% van chronische ziektes ontstaan zijn door het onderdrukken van emoties? Daardoor raakt je lijf in de stress. Kijk eens bij cdc.gov het centre of disease control (het zusje van het RIVM). Er is veel informatie te vinden over dit onderwerp.

Daarnaast zijn er nu eenmaal een hoop mensen die zich niet kunnen invoelen in wat jij meemaakt. En hoe leg je dat in godsnaam ook uit... ik kon zelf niet eens begrijpen hoe het mogelijk was om me zo gesloopt en ziek te voelen. Maar het gaat niet om bewijzen dat je ziek bent, maar om beter worden. Keer de aandacht weer naar jezelf.

Daarnaast is het, om naast alles wat een arts je aanraadt, nooit weg om een weg van 'je Zelf terugvinden' te volgen. Dat staat elkaar niet in de weg. Sterker nog, het kan elkaar versterken.

Wat als je beter wordt!

Je bent zó welkom

We cannot hate our bodies into health. True change begins with self-love and self-care, and knowing that no matter how your body feels, you will be there to love and support it. Jessica Ortner

gratis gesprek

De gesprekken vinden voornamelijk plaats op dinsdagochtend en donderdagochtend. Mocht dat voor jou onhandig uitkomen, dan vinden we wel een oplossing.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed. Second it is violently opposed. Third it is accepted as self-evident. Arthur Schopenhauer
CORONA: Lieve mensen, tijdens deze periode van Corona ben je waarschijnlijk extra moe. Daarom bied ik extra hulp aan. Als je een traject boekt, mag je tussen de sessies door gratis een kwartier inbellen om vragen te stellen. Dat is genoeg om tussendoor dingen weer op de rit te krijgen.

Meer informatie

EMOTIES, HYPOTHALAMUS EN ME/CVS

Dr David Mickel ontwikkelde een methode om te genezen van chronische ziektes op basis van het tot rust brengen van een overactieve hypothalamus.

Dr David Mickel is arts en ontdekte al in de jaren 80 dat, alhoewel zijn ME patiënten doodziek waren, ze toch konden genieten van leuke dingen, en dat ze dus zeker niet depressief waren zoals vaak werd gedacht. Na jarenlange studie van deze groep patiënten (en een vrouw thuis met dezelfde aandoening) ontdekte hij patronen in het gedrag en de eigenschappen van deze mensen. Wat ze met elkaar gemeen hadden, was dat ze hun emoties stevig onderdrukten.

Hij ontdekte tevens hoe het systeem van gezondheid en mn het immuunsysteem kan worden verstoord door het consequent onderdrukken van die emoties. Hij concludeerde dat de hypothalamus in een continue overdrive verkeert en daardoor continu signalen naar het lijf stuurt die resulteren in volkomen uitputting. De hoeveelheid signalen kwam overeen met iemand die continu de marathon rent. En dat verklaart een hoop.

Stress is de verstoring van de interne balans van je lichaam als reactie op een dreigend gevaar, inclusief de bedreiging dat aan een essentiële behoefte niet wordt voldaan, zoals bv honger.
Maar ook emotionele voeding hoort daarbij.

Stress ontstaat dus ook wanneer je je emoties onderdrukt

It is only with compassion, that people will allow themselves to see the truth
h.h. Almaas

Hier lees je kleine stukjes uit mijn verhaal met ME. Het is bijna af en als het zover is, zal ik het hier posten. Ik wil je echter graag kort laten zien hoe ik een groot deel van mijn leven gevochten heb om de dag door te komen, met betere en slechte periodes. En hoe ik eindeloos gezocht heb naar mogelijkheden om beter te worden, maar vooral ook hoe ik ontzettend mijn best deed om vooral niet zichtbaar te zijn. Want zomaar vertellen dat ik ME had, daar had ik geen goede ervaringen mee. Totdat het plots een gouden greep bleek. Meer volgt.

De hele kamer draait. Ik moet me rustig houden, dan gaat het vanzelf wel weer over, maar nu begint ook mijn hart te razen als een gek. Rustig aan, zeg ik tegen mezelf en als het beter gaat probeer ik heel voorzichtig naar beneden te lopen. Ik neem een deurpost mee. Het lijkt wel of ik dronken ben. Als ik mijn hoofd beweeg komt het beeld er vertraagd achteraan, maar ik moet hier weg. Zelfs met die elastieke benen...

...Achteraf gezien heb ik me zo afgekeerd van mijn lijf en mijn ziekte en me vooral in de beginjaren, toen ik nog niet wist wat er aan de hand was, zo verstopt, dat ik dat natuurlijk ook voor mezelf had gedaan. Ik liet me niet zien omdat ik me enorm schaamde en de vervelende opmerkingen over 'schop onder je kont' en 'iedereen is wel eens moe', en 'ben je nu nog niet beter' en 'ben je nu nog niet afgestudeerd', spuugzat was. Steeds maar moeten afmelden omdat ik niet mee kon doen met vrienden maakte die schaamte alleen maar groter. Ik vond mezelf een loser, maar hoefde dat niet zo nodig ook nog eens van een ander te horen...

...Ik werd geplaagd door gruwelijke nachtmerries en pyjama's die ik twee keer per nacht kon uitwringen. Hartritmestoornissen die me tenminste het gevoel gaven dat ik leefde, duizelingen, elastieke benen, geen kracht om rechtop te zitten, het gevoel dat ik continu onderwater liep, totaal verzuurde benen halverwege de trap, enorm transpireren, bevroren voeten, rillen van de kou onder twee dekbedden midden in de bloedhete zomer, zo ontzettend moe...

...Dus slikte ik rolletjes druivensuiker achter elkaar naast guarana pillen en genoeg oppeppend spul om een paard te doen steigeren, om zoveel mogelijk energie uit een potje te halen. Slaappillen om de slapeloze nacht door te komen, migraine tabletten en heftige opiaat pijnstillers werden mijn dieet. Ik moest en zou door het leven...

...En toen ik het allemaal niet meer zag zitten en op wilde geven begon mijn genezingsproces...

Kijk vanaf 2 min 50 voor deze interessante en belangrijke speech over het onderdrukken van emoties en de gevolgen daarvan

‘Fo-to-gra-fe-ren…’ zuchtte de therapeute van het revalidatiecentrum. ‘Wat wil je daaaaar dan mee gaan doen…’ en ze zakte onderuit in haar stoel. ‘Nou’, lachte ik een beetje zenuwachtig schuivend op mijn stoel, ‘exposeren en met iemand van National Geographic mee op reis’. Dat ontlokte echter een nieuwe zucht aan haar onderbuik die vergezeld ging met een meelijwekkend hoofdschudden. ‘Meisje, meisje….Kun je niet beter vrijwilligerswerk gaan doen bij de plaatselijke bioscoop?…’

M.E. AND MY DREAM

Ik had een droom: de wereld rond met een National Geographic fotograaf.

Dat is niet echt een realistische droom en al helemaal niet als je ME syndroom hebt, werd mij verteld. Maar ze zeggen zoveel en ik liet ze lachen.

En gelukkig pakte dat inderdaad anders uit! Natuurlijk ging dat niet vanzelf en ging ik door een diep dal, wist ik vaak niet meer waar ik het moest zoeken en eindelijk na zo’n dikke 12 jaar, op het diepste dieptepunt, toen ik niet meer verder wilde begon mijn genezingsproces en werd ik beter.

Hier een stukje verhaal.

Brené Brown over schaamte en schuld

luister naar je lijf en volg je intuïtie

Een artikel over het luisteren naar de signalen van je lijf en hoe je weer contact maakt met je intuïtie vind je hier

Vervolg verhaal:

'Ik ontmoette iemand met dezelfde ziekte en zij vertelde over een methode waarbij het van belang is te werken aan je onderdrukte emoties om energie vrij te maken en je immuunsysteem te ontlasten. Nu had ik Tolle gelezen en hij schreef over datgene waar ik zelf diep van binnen al lang in geloofde: mind en body kun je niet van elkaar scheiden want ze beïnvloeden elkaar op alle niveaus. De mind-body-environment-methode kwam daar zo mee overheen dat ik wist dat dit het was: ik moest van binnenuit genezen.

Het werd een heftig proces van zelf empowerment, grenzen stellen, leren weer te voelen en vrede te sluiten met het zo gehate lijf. Ik moest voor mezelf leren zorgen, mensen los gaan laten die mijn grenzen niet respecteerden of die me niet stimuleerden op mijn nieuwe weg naar beter worden. Het was een ongelooflijke uitdaging... conflicten vooral binnen mezelf kwamen aan het licht. Ik had nooit geleerd voor mezelf op te komen of mezelf voor te laten gaan. Ik kende geen grenzen en ik zei nooit 'NEE'. Met mijn laatste restje reservetank-energie stond ik altijd voor iemand klaar, maar het kwam zelden terug.

Dat moest nu dus anders en daar moest mijn omgeving aan wennen. Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot, maar ik wist dat dit de enige manier was om een nieuw leven te leiden en beter te worden. Zoals ik het voorheen had gedaan had niet gewerkt en ik kon het ook echt niet meer opbrengen zo door te gaan.

En het had succes: langzaamaan voelde ik dat er iets veranderde in mijn lijf. Ik hoefde niet zoveel meer te gaan liggen en kon steeds langere wandelingen maken.

November 2009 liep ik in Tenerife vulkaan de Teide op en af.

4,5 uur waren we weggeweest, af en toe stilstaan voor een foto, even rusten, genieten van het uitzicht, maar ik had uren gelopen!' Wordt vervolgd.

I wish I could show you when you are lonely or in darkness the astonishing light of your own beingHafiz