Dr David Mickel is huisarts en ontdekte al in de jaren 80 dat, alhoewel zijn ME patiënten doodziek waren, ze toch konden genieten van leuke dingen, en dat ze dus zeker niet depressief waren zoals vaak werd gedacht. Na jarenlange studie van deze groep patiënten (en een vrouw thuis met dezelfde aandoening) ontdekte hij patronen in het gedrag en de eigenschappen van deze mensen. Wat ze met elkaar gemeen hadden, was dat ze hun emoties stevig onderdrukten.

Hij ontdekte tevens hoe het systeem van gezondheid en mn het immuunsysteem kan worden verstoord door het consequent onderdrukken van die emoties. Hij concludeerde dat de hypothalamus in een continue overdrive verkeerd en daardoor continu signalen naar het lijf stuurt die resulteren in volkomen uitputting. De hoeveelheid signalen kwam overeen met iemand die continu de marathon rent. En dat verklaart een hoop.

Hoe zit dat met je lijf emoties, je intuïtie en je gut brain?

Je lichaam en je intuïtie zijn continu aan het werk om je omgeving te scannen je omgeving continu om te kijken of er gevaar dreigt dat moet worden voorkomen.
Het geeft continu feedback over wat er gaande is in de omgeving om te voelen of je fysiek en emotioneel wel veilig bent.

wanneer dat niet zo is, gaat je lijf in de stress modus. kinderen voelen dit meteen in hun buik. digestive stem maag darm systeem, gut brain. dat direct gerelateerd is aan overleving. ben je in gevaar, dan wordt dit systeem van reproductie en verteren uitgeschakeld: problemen met de darmen= sympathisch zenuwstelsel.
(overdag) continu= chronisch ziek

para sympatisch zenuwstelsel= rust, relax, regeneratie fase. hier geneest het lichaam. (’s nachts) de-stress is dus van belang om beter te worden.

 

. kim night.