naar de wc is al een marathon

Totaal verzuurde benen hebben als je slechts de onderste treden van de trap hebt veroverd, overal pijn, volledig afgepeigerd wakker worden en de lijst gaat maar door. En dat jaren lang dag in dag uit. 'Aansteller, iedereen is wel eens moe! Ik heb een hele dag gewinkeld, ik weet echt wel wat je voelt.' Een greep uit de opmerkingen die ME-patienten regelmatig moeten slikken terwijl hun immuunsysteem volledig van de wap is en het lijf vol ontstekingen zit.

Over het 'wetenschappelijke' PACE onderzoek en de opbouwende bewegingstherapie kan ik het volgende vertellen: eerst wordt gevraagd hoe lang je achter elkaar kunt lopen. ' Max 40 min, van tevoren eerst liggen en daarna moet ik weer helemaal plat.' Nou, dan beginnen we met 18 min lopen op een dag en bouwen dat langzaam op.
Na 10 weken loop je volgens het schema 40 min en wordt dat in het onderzoeksrapport aangemerkt als: enorme vooruitgang geboekt! Patient loopt in korte tijd van 18min naar 40 min per dag. Therapie een succes!
Eindelijk is er tegenonderzoek en komt uit dat PACE een farce is. Mooi.

Aanleiding voor deze post is een artikel in de Volkskrant door Ellen de Visser:

'Zo weinig energie hebben dat je maar twee keer per dag even uit bed kunt komen: zo kan Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) eruitzien. Onderzoekers suggereerden dat het om een psychische ziekte gaat. Onzin, zegt arts en CVS-patiënt Mark Vink.

‘Al vrij snel na aanvang van de ziekte voelde het alsof mijn benen uit elkaar knalden als ik een korte afstand liep, een enorme verzuring. Ik wilde weten of ik daar een biologische oorzaak voor kon vinden. Daarom heb ik een aantal keer met een vingerprik bloed afgenomen, voordat ik uit bed stapte en naar de badkamer liep en bij terugkomst opnieuw, na 5 minuten en na een half uur.

‘Dat bloed heb ik laten onderzoeken. Daaruit bleek dat ik na die minieme inspanning heel lang een torenhoge hoeveelheid melkzuur in mijn bloed had, veel hoger dan een topsporter na een extreme prestatie. Mijn verlies aan spierkracht wordt blijkbaar veroorzaakt door ernstige problemen met de productie van energie in mijn cellen.'

Het hele artikel 'Naar de wc is al een marathon' door Ellen de Visser in de Volkskrant kun je hier lezen. 

En wil je meer weten over een methode die al veel mensen geholpen heeft, kijk dan even op deze website onder het kopje ME syndroom, of klik gewoon hier

daphnedumoulin_coronaproject

CORONAPROJECT
Er komt een boek

Blijf op de hoogte en krijg 25€ korting op je portret
Inschrijven
Terms and Conditions apply