Facing the darkness within

a journey of self discovery

The cave you fear to enter holds the treasure you seekJoseph Campbell

It is NOT what we think, it is what we BELIEVE about ourselves on a subconscious level, that shapes our lives.

Toen ik voor het eerst over schaduwwerk las raakte ik meteen gefascineerd. Schaduwwerk is niet nieuw. We kennen het van Carl Gustav Jung en je komt het in alle grote wijsheden en religies tegen.

Schaduwkanten zijn die delen van onszelf die we liever niet zien en dus verborgen houden voor de buitenwereld en die we daarom dus ook niet accepteren in een ander. Het zijn eigenschappen die we voor onszelf en voor anderen verstoppen omdat we die kanten als niet oké hebben beoordeeld. En dat is allemaal begonnen toen we jong waren. Men vermoedt onder de leeftijd van 7, sommigen beweren 10 jaar. Er is toen iets gebeurd (en dat hoeft niet perse iets traumatisch of groots te zijn geweest) waardoor we een bepaalde eigenschap hebben veroordeeld en waarmee we ons dus niet wilden identificeren. Deze eigenschap bleek er ons namelijk van te weerhouden om erbij te horen of in specifieke gevallen erger nog, liefde te ontvangen. En dus moesten we er vanaf. De boel moest weer gerepareerd.

Wanneer we zo jong zijn hebben we nog geen kijk op de wereld en we denken dat alles wat gebeurt iets zegt over ons of over die wereld waarin we leven. We geven aan die gebeurtenissen een bepaalde betekenis en we noemen die betekenissen je schaduwovertuigingen.

Schaduwovertuigingen zijn gedachten die we hebben verzonnen of hebben overgenomen van autoriteiten in ons leven. We hebben bijvoorbeeld besloten dat het slecht is om egoïstisch, lui of boos te zijn en we vinden dat zo verkeerd, dat we er een persona, een masker overheen hebben geprojecteerd met de tegenovergestelde eigenschap en nu realiseren we ons niet meer dat we als het ware een deel van onszelf hebben afgesneden. We zijn er zelfs zo van overtuigd dat die specifieke eigenschappen zo slecht zijn, dat we zelfs niet meer zien dat we ze hebben. En hoe erger we zijn getraumatiseerd, hoe dieper we die eigenschappen hebben verstopt en hoe sterker onze overtuigingen en verborgen pijn.

Echter: deze overtuigingen beïnvloeden en sturen ons leven, ze bepalen de keuzes die we maken en de acties die we ondernemen. Allemaal op een onbewust niveau. Ze bepalen daardoor dus ook hoe ons leven zich ontvouwt.

Om jezelf te kunnen zijn zul je al je eigenschappen moeten accepteren.

Ieder mens heeft namelijk alle eigenschappen in zich. Zodra je die accepteert hoef je niks meer weg te stoppen, en hoef je je niet meer te verschuilen en energie te verspillen aan het continu creëren van een masker. Je kunt het vergelijken met het onder water drukken van een bal. Er komen steeds meer ballen bij die je moet verstoppen en onder water drukken, maar op een gegeven moment kun je het niet meer volhouden en schiet er minstens één recht in je gezicht. Wanneer je jezelf volledig accepteert hoef je de wereld (en dus jezelf) niet constant te bewijzen dat je niet ‘fout’ bent.

Jezelf continu moeten bewijzen vreet energie en het snijdt je af van je authentieke zelf, je gevoel van vrijheid en je levenslust. Wanneer je een ander of jezelf bewijst dat je oké bent (en dus beïnvloed wordt door de schaduwovertuiging dat je niet oké bent) reageer je vanuit een gewonde plek, niet vanuit je pure zelf. Je kiest er dus eigenlijk niet bewúst voor om iets te doen, maar je weggestopte emotie of eigenschap bepaalt hoe je je gedraagt. En dat gaat op den duur wringen.

Voorbeelden:

Misschien heb je onbewust de overtuiging dat je niet geliefd bent en ga je overmatig voor anderen zorgen zodat ze je op zijn minst ‘nodig’ hebben.

Wanneer je iedereen helpt vanuit je hulpvaardigmasker omdat het je overlevingsstrategie was als kind, dan help je anderen vanuit die gewonde plek, en niet vanuit je hart. En wanneer je volledig leegloopt van al dat geven en je geen hulp terug krijgt, word je ziek en creëer je wrok-gevoelens bij jezelf.

En wanneer je ooit te horen hebt gekregen dat je bijvoorbeeld dom of lui bent, en je hebt die eigenschappen als iets verderfelijks bestempeld, heb je ze vast en zeker in je schaduw verstopt. Mensen die over-presteren en over-toegewijd zijn, zijn die verborgen eigenschappen aan het goedmaken, aan het repareren, aan het bewijzen dat ze die eigenschappen vooral niet bezitten. Ze zijn daardoor niet zichzelf en omdat ze zich er niet van bewust zijn dat die eigenschappen of schaduwen hun leven beheersen, hebben ze geen andere keuze dan te bewijzen dat ze wel goed of slim zijn, of moeten ze continu actief overkomen.

Je doet daardoor nooit wat in je beste goed is, maar je voldoet constant aan je verlangen om jezelf te bewijzen, bewijzen, bewijzen. Wat een uitputtingsslag.. Wat die interne stress op den duur met je immuunsysteem doet lees je hier.

Om je verstopte eigenschappen te claimen en hun gouden cadeau te zien, zul je ze echter eerst bij jezelf moeten ontdekken. If you want to clean the house you have to see the dirt. Met positief denken en affirmeren alleen kom je er niet. Je onderbewustzijn, dus wat je over jezelf gelooft op een dieper niveau is bepalend voor wat je in je leven creëert en de acties die je onderneemt. Door je bewust te worden van je schaduwen en onderdrukte emoties krijg je de kans om andere keuzes te maken en dat geeft een intens gevoel van vrijheid.

Het leven is een uitdaging, geen gevecht. Claim je kracht en je schitterende zelf. Ik daag je uit!

Kijk hier voor projecten en hoe het werkt.

There is no coming to consciousness without pain. People will do anything, no matter how absurd, in order to avoid facing their own soul. One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.C.G. Jung

Facing the light within

Het omgekeerde is ook waar, en zo komen we bij de Lichte Schaduwen; de positieve kwaliteiten die we in een ander zien en die ons doen verlangen om ook zo te zijn, maar die we niet erkennen in onszelf.

Ook al deze geweldige kwaliteiten bezitten we al, want we hebben alles in ons. We hebben ze alleen vakkundig weggestopt. En de belangrijkste reden waarom we onszelf niet als ook zo'n bijzonder iemand zien, is omdat we ons deze positieve kwaliteiten niet toe-eigenen. Maar zolang we deze kwaliteiten niet in onszelf zien en ze niet toelaten, kunnen we nooit zo'n mooi iemand worden. Bijzondere mensen zijn authentiek en dat betekent dat ze zichzelf accepteren.

Wanneer je bijvoorbeeld in jouw omgeving de slimste was, heb je je misschien klein en onzichtbaar gemaakt omdat je er zo graag bij wilde horen. Je hebt gedacht dat er iets mis was met jou en dus moest het gefixt worden.

Hierdoor ben je je als een kameleon gaan gedragen (want je echte ik was blijkbaar niet goed) zodat anderen je aardig bleven vinden en je niet uit de groep werd gestoten. Uitstoten is namelijk het gevaarlijkste dat een kind kan overkomen, dus dat moet ten alle tijden voorkomen worden. Het sprookje van Het lelijke eendje van Anderson demonstreert dit mooi.

Je hebt daarom 'slim' als eigenschap weggestopt en je zendt vervolgens naar je omgeving dubbele signalen uit. Je komt onzeker over en mensen nemen je niet serieus of lopen over je heen omdat je jezelf onzichtbaar hebt gemaakt. Maar je neemt jezelf niet serieus, luistert naar de mening van anderen, denkt dat anderen het wel beter zullen weten. En misschien ben jij daardoor ook wel een over-presteerder geworden. Je schaduwovertuiging beïnvloedt je werk, je relaties, je sociale leven. Je accepteert niet dat je ook slim bent en daardoor voel je je nooit slim genoeg om in actie te komen en draag je het masker van 'dom'. Je denkt dat als je maar meer studeert en nog meer weet dat het dan wel goed komt. Maar het is nooit goed genoeg, slim, of wijs genoeg want die eigenschappen heb je onbewust veroordeelt als slecht en erken je niet in jezelf. Wijsheid wil je beslist niet bezitten, want je wil erbij horen met je 'bescheiden'-masker. En je ego zal je daar kost wat kost bij helpen want het ego wil wat het beste voor je is. Dus neem je nooit actie en blijf je onzichtbaar. Je creëert nu net wat je dacht te hebben opgelost. Je verlangen om erbij te horen en de bijbehorende schaduwovertuiging dat je er niet bij hoort als je slim bent, zorgen er beiden voor dat je jezelf verstopt, en dat je je licht dooft.

Je bent echter op de wereld om uniek te zijn.

Claim dat je goed genoeg, slim genoeg en geweldig bent én dat je niet goed genoeg, dom en minder geweldig bent. Je hebt het allemaal in je en zolang jij het wegstopt vecht het allemaal om erkenning.

Om die eigenschappen te claimen zul je ze eerst bij jezelf moeten ontdekken. En dat gaan we in schaduwwerk doen!

Het leven draait niet om vechten. Claim je kracht en je schitterende zelf en beloof jezelf een fantastisch leven. Ik daag je uit!

Kijk hier voor projecten en hoe het werkt.

To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.Thich Nhat Hanh
daphnedumoulin_coronaproject

CORONAPROJECT
Er komt een boek

Blijf op de hoogte en krijg 25€ korting op je portret
Inschrijven
Terms and Conditions apply