Dr Gabor Mate heeft een prachtig boek geschreven dat perfect uitlegt wat er in het lijf en mn je immuunsysteem gebeurt als jij je grenzen niet stelt. When the body says NO! is de titel en wat kan ik meer zeggen... wanneer jij geen nee zegt, zal het lijf dat voor je doen.

Deze man heeft oa onderzoek gedaan naar mensen met chronische, en auto-immuun ziektes, en het blijkt dat deze mensen bepaalde diepgewortelde overtuigingen hebben waar ze zich vaak niet bewust van zijn:

  • Ik moet altijd sterk zijn
  • Ik mag niet boos zijn/worden
  • Wanneer ik boos ben, houdt niemand meer van mij
  • Ik ben verantwoordelijk voor de hele wereld en mag niemand teleurstellen
  • Ik kan alles aan
  • Ik ben niet geliefd, ik ben niet gewild
  • Als ik niets doe of niet nuttig ben, dan besta ik niet; ik moet mijn bestaan verantwoorden
  • Ik moet zeer ernstig ziek zijn voordat ik om hulp mag vragen
  • Andermans behoeftes zijn belangrijker dan die van mij
  • Ik ben verantwoordelijk voor hoe anderen zich voelen

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je niet jezelf kunt zijn, en zoals je in Schaduw kunt lezen zorgt dat voor een enorme verspilling aan energie en is het tevens een klap voor je immuunsysteem. Continu je masker opzetten en op den duur niet eens meer weten dat het je masker is, put je uit en maakt je ziek.

Mensen die lijden aan het ME syndroom zullen zich hier zeker in herkennen. Het is van belang je bewust te worden van deze overtuigingen zodat je kans krijgt een andere keuze te maken. If you want to clean the house you have to see the dirt.
Met cognitieve gedragstherapie, positief denken en affirmeren alleen kom je er niet. Je onderbewustzijn, dus wat je over jezelf gelooft op een dieper niveau en de emoties die je onderdrukt bepalen hoe je in het leven staat en de acties die je onderneemt. Dus daar moeten we naar toe.

Bovenstaande vaak onbewuste overtuigingen zijn ontstaan in je kindertijd op het moment dat het op een of andere manier niet veilig voelde om je emoties te uiten. Die heb je dan ook weggeduwd zodat je ze niet meer hoeft te voelen. En met name het onderdrukken van emoties is funest voor je lijf en ziel.
Emoties zijn als het ware boodschappers om je te vertellen hoe je op dat moment in het leven staat. Wat goed voor je is en wat niet. Duw je ze weg, dan gaan ze op een vervelende manier om aandacht vragen en wanneer je daaraan geen gehoor geeft zullen ze het via je lijf uitschreeuwen. Niet alleen jij wil gehoord en gezien worden, je hele wezen en dus ook je emoties willen dat.

Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat 85% van chronische ziektes ontstaan door het onderdrukken van je emoties. Kijk maar eens bij het Centre of Disease Control cdc.gov, daar vind je veel informatie over dit onderwerp.

Het onderdrukken van emoties is als het onder water drukken van een bal: het kost je kracht en energie en als je het maar lang genoeg volhoudt raak je uitgeput en krijg je pijn.

Dat onder water drukken doe je met behulp van je wilskracht en daarmee kom je een heel eind, maar let je even niet op en verslapt je aandacht, dan schiet die bal de lucht in, recht in je gezicht, buiten al je volgehouden controle om.

Mensen met het ME syndroom maar ook mensen met andere chronische ziektes gebruiken die wilskracht totdat ze er letterlijk bij neervallen en niet meer verder kunnen. Naast het feit dat het ontzettend veel energie kost om emoties niet te willen voelen, en dat gebeurt onbewust, mist het lijf die kostbare energie om beter te kunnen worden.

Wanneer je hoofd en hart niet op een lijn zitten en je niet luistert naar je intuïtie of je buikgevoel, dan raakt je lijf fysiologisch in de war; dit buikgevoel is van oorsprong ons detectiesysteem voor gevaar, maar je reageert er niet meer op. En met je hoofd beredeneer je het weg.
Voorbeelden hiervan en wat er dan met je lijf gebeurt ten gevolge van al die adrenaline en cortisol die geproduceerd wordt kun je in het blog lezen. Hier vind je ook de medische termen die hiervoor gebruikt worden en vertel ik je over de 4 overlevingsstrategieën en hoe die leiden tot ziek worden.

Maar waar het op neer komt is dat je intuïtie het één zegt en je hoofd het weg beredeneert door het tegenovergestelde te willen. Waarom je dat doet vind je overigens ook in het blog en hoe je dit bij jezelf kunt herkennen ga ik je leren.

Deze tegenstrijdige boodschappen (gevaar, ik moet hier weg! ach valt wel mee, nog even volhouden) geven enorme stress en verwarring in je lijf.
Maar omdat je het gewend bent zo te leven, voel je alleen wat ongemak of misschien voel je het al helemaal niet meer.
Deze stress zorgt er echter voor dat je hypothalamus in overdrive terecht komt waardoor interne processen uit balans raken, waaronder je immuunsysteem, je cardiovasculaire systeem en je verteringsstelsel. En dat heb je vast gemerkt.

En wanneer je geen aandacht geeft aan je emoties, gaat het lichaam je signalen geven in de vorm van pijn of uitputting.
Blijf je de boel negeren, dan kom je pas echt in de problemen! En dat is precies wat er bij mensen met extreme uitputting, of pijn bv, gebeurd is; ze hebben vaak een zeer sterke intuïtie die extra goed ontwikkeld is en zijn vaak hoogsentitief, maar luisteren niet meer naar hun gevoel of weten niet hoe ze met die intuïtie moeten omgaan en gebruiken daardoor hun hoofd om dat gevoel weg te drukken.

Beiden zijn een overlevingsmechanisme: je sterk ontwikkelde intuïtie is er één, maar het vakkundig wegdrukken daarvan ook.
Je hebt je intuïtie sterk ontwikkeld om een situatie op voorhand te scannen op gevaar omdat je tegenstrijdige signalen uit je omgeving opving die je niet kon begrijpen. Omdat je dingen maar moest aanvoelen, omdat er niet werd gecommuniceerd om misschien wel goed bedoelde redenen, om dingen goed aan te voelen zodat je ze op tijd kon ontwijken of om op de gewenste manier te reageren zonder in de problemen te komen. Of om te voelen of iemand of een situatie wel te vertrouwen was.
Je onderdrukte je emoties om jezelf te ‘beschermen’, omdat het uiten van die e-motie (=energy-in motion) op een of andere manier ook niet veilig bleek. Bijvoorbeeld je verdiet of vooral je boosheid mochten, of konden niet geuit worden.
Dus je voelt iets, maar je reageert er niet meer op een gezonde manier op.
Wat een enorm conflict… het is daarom goed te begrijpen dat je hypothalamus van slag, en jij uitgeput raakt.

Om te genezen is het van belang weer contact te maken met je lijf en je bewust te worden van je onderdrukte emoties en schaduwovertuigingen. Het denken dat wij hier in het Westen zo overwaarderen even los te laten. Begin met voelen en gebruik vervolgens je denken om te realiseren wat je van binnenuit echt wilt.

Bij Werkwijze en Prijs kun je oa leren die emoties weer te herkennen zodat je immuunsysteem weer kan herstellen en je weer vol in het leven kunt staan.

"The autoimmune diseases all entail imbalances in the body's physiological stress-regulation system, in particular the hormonal cascade set off by the hypothalamus. This surge of hormones culminates in the release of cortisol and adrenalin by adrenal glands.

These are the illnesses in which the body's immune system turns against the self. In auto-immune illness, there is blurring between what is self and non-self-foreign matter to be attacked." Gabor Mate

When inward tenderness finds the secret hurt, pain itself will crack the rock and Ah! Let the soul emerge.Rumi

Ben je uitgeput, heb je overal pijn en heb jij de diagnose ME/ CVS gekregen, kijk dan even hier

Of kijk naar de speciale website over ME/CVS. Je vindt er veel aanvullende informatie en tips en de methode om beter te worden. Wie weet herken je een hoop en is het ook jouw weg. Welkom!

daphnedumoulin_coronaproject

CORONAPROJECT
Er komt een boek

Houd me op de hoogte
Inschrijven
Terms and Conditions apply