Paul, Margot en tante Threzie @ Waterval | Juli Corona week 20
Dat ziet er gezellig uit, zeg ik.
Wij zijn hier aan het uit eten, zegt Margot met een brede gezellige lach. Letterlijk en figuurlijk.
Ja, zo ’s avonds als het mooi weer is gaan we wel eens ergens anders eten. We fietsen vaker naar de Maas, maar hier kunnen we de tafel dekken. Alles erop en eraan en dan even lekker uit eten, zegt ze vol enthousiasme.
Intussen dekt ze de tafel, tovert bakjes met zelfgemaakte spijzen en fruit onder de achterklep van de auto vandaan en begint haar man en tante gemoedelijk op te scheppen. Wil je ook wat? vraagt ze me de heerlijk ruikende pastasalades voorhoudende. Het is verleidelijk.
En het hoeft niet ver, zegt Paul. En met de kleinkinderen doen we dit ook en dan gaan we het bos in en dan komen hier de hertjes langs.
Ja wij doen dat vaker, zegt Margot. En in coronatijd iets meer omdat in horecagelegenheden de anderhalve meter niet wordt aangehouden. Dat gebeurt niet moedwillig, maar mensen lopen langs je tafeltje.. ja.. zegt ze ondertussen het stokbrood snijdende.
Dit is volkomen veilig. Ze schenkt de glazen vol en het geheel ziet er gezellig sfeervol uit.
Beter kun je niet zitten, zegt Margot om zich heen wijzend. Hoef je niet ver voor te gaan.
Vakantie in eigen omgeving, lacht Paul.
Is er voor jullie essentieel iets veranderd in deze tijd?
Ja, dat wel, zegt Paul. Het reizen naar mensen buiten Europa kan niet meer. Ik kan zien dat het hem raakt.
We hebben nauwe contacten met een familie in Egypte waar we minstens twee keer per jaar naar toe gaan, vertelt Margot. Dat kan nu niet meer. En hij zou deze zomer hierheen komen, dat gaat ook niet. Dat vinden we heel erg maar voor de rest tellen we elke dag onze zegeningen want beter dan hier kun je niet wonen. We hebben de tuin, we zijn sinds kort gepensioneerd, we hebben geen zorgen om werk, alleen zorgen om mensen verderaf en dichterbij die het niet zo goed hebben.
Ja, daar hebben we zorgen om, zegt Paul. Er zijn mensen zoals in Egypte en Noord-Afrika die nu honger lijden. Die mensen hebben sinds half maart geen werk en geen inkomen meer.
En dan is corona zelf daar niet het grootste probleem, zegt Margot, maar de gevolgen van corona omdat de toeristen niet meer komen.
In Griekenland is er nog enigszins steun van de regering, dat is een EU-land, maar in een derdewereldland zoals Tanzania waar de toeristen sinds half maart niet meer komen of Egypte, daar hebben mensen geen buffertje. Heb zelf maar eens vijf maanden geen inkomen, dan gaat je buffertje gauw naar de haaien.
We hebben het goed hier. We mogen ons realiseren dat wij dit allemaal nog lekker kunnen doen. Maar daarginds komen ten gevolge van corona de echte problemen naar boven.
Je ziet nu campagnes van Unicef en Novib op televisie. Die zeggen ook dat dit een humanitaire ramp gaat worden.
Wat geeft me hoop? Ja.. mijn hoop neemt af, moet ik heel eerlijk zeggen door alles wat ik hoor, zegt Margot. Mensen die boos worden als je niet opschiet aan de kassa maar netjes de anderhalve meter afstand wilt houden voor de persoon voor je. Dát geeft mij minder hoop en dat vind ik heel jammer.
Ja, zegt Paul instemmend knikkend.
Ik wil wel, zegt Margot, want ik ben op zich een heel positief ingesteld mens, dat zit bij ons in het bloed he, zegt ze tegen tante Threzie die hartelijk lacht.
Maar ik verwacht dat we de tickets van eind oktober om naar Egypte te gaan moeten afzeggen. En dat heb ik nog nooit meegemaakt, zegt Paul.
Maar Inshala komt hij ons volgend jaar met zijn vrouw bezoeken. Dát is de hoop.
sharing is caring
CORONAPROJECT over HOOP en zo🍀
Zoveel mensen, zoveel manier om met deze corona-crisis om te gaan. In dit project neem ik tijdens het halen van mijn dagelijks frisse neus slechts mijn telefoon mee op pad en verzamel verhalen over hoop, betekenis, contact maken en plezier hebben in deze tijd. En vanaf juni ben ik ook benieuwd hoe je denkt over alle maatregelen en of je het nog allemaal een beetje volhoudt.
Wat heb je over jezelf ontdekt, zijn er dingen die je meer bent gaan waarderen en wat is er veranderd dat je best graag zou willen meenemen als dit allemaal voorbij is? Neem hier een kijkje, er komen regelmatig verhalen bij. En leuk nieuws: er komt een boek!