wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Wat betekent carnaval in Maastricht voor jou? Verhalen en foto’s van mensen die ik op straat ontmoet

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Ricardo @ Maastricht uit Valkenburg

Carnaval betekent voor mij eigenlijk ‘samen zijn zonder grenzen’, ook al klinkt dat misschien een beetje fout, zegt hij verontschuldigend maar met een brede lach. Iedereen is vrolijk met elkaar, we kunnen veel van elkaar hebben en we lijken één grote familie. Dat vind ik zo mooi. Net zoals wij elkaar nu ontmoeten. Dat is gewoon zo leuk en zo spontaan!

Nou, dat! Ricardo kijkt me stralend aan.

Onbekenden een beetje bekend laten worden, vult hij aan, en dan is het weer voorbij. Maar dat is nu juist zo leuk. Gewoon gedag zeggen tegen mensen mensen die je nooit eerder gezien hebt, daar krijg ik gewoon energie van. Ook van dit gesprek. Ik vind het geweldig, echt super! Zegt hij enthousiast.

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Leijda @ Maastricht uit Amsterdam

Ik heb nog nooit carnaval gevierd, maar ik vind het heerlijk!! Roept Leijda enthousiast. Gewoon lekker jezelf zijn, doen wat je mooi vindt en wat je leuk vindt. Zo ben ik altijd hoor, zegt ze, want ik houd van verkleden. Ik heb een hele kamer vol met verkleedkleding. Hallo…!! Kijk ff…!! Leijda liefkoost haar prachtige horens. Ja, ik houd ervan!
We gaan ook naar het Oktoberfeest in Sittard, ken je dat? Doen hoor!

En wat carnaval zo speciaal maakt weet ik nog niet want het is voor mij de eerste keer. En misschien kom ik volgend jaar wel weer.

De optocht was wel heel erg lang, vertrouwt ze me nog toe, maar dit… Leijde zwaait om zich heen naar al die dansende mensen in de straat, is mijn ding. Dit vind ik heerlijk. Iedereen bij elkaar, ik houd jou aan want ik vind jou leuk en dan dansen we even en hebben dit gesprek en dat is het! Super!

Meer verhalen volgen!! Kom hier terug, of volg me op de socials
wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Gonny @ Maastricht

Carnaval is veur miech ut ultiéme, zegt Gonny. En ze geniet zichtbaar. Mijn man is met zijn vriendengroep naar Schin op Geul, maar ik móet gewoon naar Maastricht. Ik moet het vóelen, het geluid door me heen laten gaan, kijken naar wat iedereen aan heeft en gelukkig heb ik een dochter die met me mee wilt.

Ik voel buikpijn, zegt ze, ik heb echt zenuwen om wat we allemaal gaan zien en meemaken! Gonny springt haast uit elkaar van gelukzalige spanning. Gewoon dit geluid. Ik hoef niks te drinken, ik wil gewoon alles meemaken. Flauwekullen met iedereen. Heerlijk, echt heerlijk!
Ik hoop dat het leuk is, zegt ze, en dat het weer meewerkt en ja.., gewoon plezier hebben!
En dan moet ze samen met haar dochter met hele groepen toeristen die me ongeduldig wegduwen op de foto.
Daar moet ik geld voor vragen, lacht ze hard, dan worden we nog rijk!

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Jan Willem @ Maastricht

Wat betekent carnaval voor jou? vraag ik de man die zichtbaar genietend op het stoepje zit.

Vrijheid! zegt hij zonder ook maar een seconde na te denken. Iedereen doet wat hij wil en kan een paar dagen zijn wie die wil zijn.
Ik wil iemand anders zijn dan die persoon die ik in het dagelijks leven ben. Normaalgesproken ben ik vrij serieus en strikt en georganiseerd en met carnaval maak ik plezier, ik word dronken, ik ben hier met mijn liefje.. Jan Willem kijkt liefdevol naar de man die met een biertje in de hand komt aangelopen.
In het dagelijks leven kan ik dat minder gemakkelijk doen. Dan ben ik meer gereserveerd. 

Ja, ik ga zeker drie dagen op stap! zegt hij stellig als ik hem vraag of dit pas dag één is. Het geeft me een boost voor het hele jaar. Ik vind het echt heeeeeerlijk dit. Als je al die mensen ziet die blij, gezellig en vrolijk zijn, en dat drie dagen lang… geweldig toch?! zegt hij vol verlangen.

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastrichtwat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Sjacco @ Maastricht

Wat betekent carnaval??! Alles! Het hele jaar door alles! Jazeker! roept Sjacco enthousiast. Voor een buitenlander doe ik het nog niet zo slecht, lacht hij. Ik ben van oorsprong een Drent, vertrouwt hij me toe.

Ja.., wat dit hele feest met me doet kan ik niet uitleggen… Ik heb altijd in Brabant gewoond maar het nooit gevierd. Toen kwam ik Danielle tegen en moest ik mee op stap. Ik kom op het Onze Lieve Vrouwenplein en toen was het klaar he, zegt hij met een stralend gezicht. Toen was ik verkocht en nu moet ik elk jaar weer.
Brede grijns.
Ik voel geluk, gezelligheid, vrijheid, lol maken, we hebben een leuk carnavalsclubje. En dat het hele feest zich buiten afspeelt in plaats van in de kroeg vind ik het allerleukste.
Het voelt deze dagen gewoon gemoedelijker en vriendschappelijker dan dat je gewoon op stap gaat. Iedereen is blij en maakt grapjes met elkaar en dat maakt het heel erg leuk. We doen lekker gek en het is veel gezelliger. We genieten. Gewoon lekker jezelf zijn, ook al zien we er niet zo uit! lacht hij.
Kijk.. hier, Sjacco wijst naar al die verkleedde mensen op de brug, dat is toch geweldig! En we gaan nu naar het Pothuiske met alle kinderwagens en daar is het ook feest! Wat wil je nog meer?

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Miriam en Lilian @ Maastricht uit Meerssen

Carnaval betekent gezelligheid, samenzijn, ontspannen en nergens aan denken, zegt Lilian. En voordat de jeugd de stad in trekt gaan wij weer naar huis.
Ja, want dan is het niet meer leuk, zegt Miriam. Die hebben andere ideeën over carnaval dan wij.
Nee, dan is het niet meer leuk, vindt ook Lilian.
Ze hebben geen respect voor ouderen, lopen iedereen omver, het boeit ze allemaal niet. Wegwezen, zegt Bert terwijl de dames gieren van het lachen.
Vroeger gingen de kinderen om acht uur naar huis, zegt Lilian, nu gaan wij om acht uur naar huis.

Het is dit jaar ook veel drukker dan andere jaren, zeggen de dames. We staan op het vrijthof met alleen maar Hollanders om ons heen, zegt Lilian voorzichtig en een beetje teleurgesteld. In het Noorden zien ze carnaval als een zuipfeest.
Ja, zegt Miriam, die hebben een heel ander idee van carnaval dan wij. Zij zijn het zelf die rotzooi maken. Ze denken dat het hier zuipen en rotzooien is, en daar komen ze dan voor, maar dat klopt niet.

Ondertussen stapt ook een dame met een fluit de trein in waar ze hard en vreselijk vals op begint te spelen. De stemming wordt weer vrolijk. Het waterflesje gevuld met Sambuca gaat rond en er wordt hard gelachen met iedereen die aanschuift. Zo ken ik carnaval. Heerlijk!

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Marleen @ Maastricht

Plumpen aan, schminken, feest, muziek en léven! Dat is het. Léven! Zegt Marleen genietend.
Dat doe ik normaal gesproken ook hoor, maar dit feest geeft iets extra’s. Voel je het niet? Dat kun je niet uitleggen, dan moet je komen, dat moet je voelen! Ik voel het tot in mijn tenen! roept ze boven het tromgeroffel uit.
Jazeker ga ik alle dagen op stap! Vier zelfs, vrijdag beginnen we, zaterdag even bijkomen en dan begint het echt. Het geeft me energie waar ik het hele jaar op leef.
Veel plezier!!! roept ze me toe. En weg is ze. Gedragen op die prachtige grote vleugels van haar.

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastrichtwat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastrichtwat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Hanneke, Susanne en Claudia @ Maastricht uit Meerssen

Voor mij betekent carnaval gezellig samenzijn, zegt ze met schorre stem. Even niks hoeven, beetje raar doen, maar niet te. Dat was vroeger, lacht ze.
Buiten feest vieren met familie en vrienden, zegt Susanne, lekker eten en drinken, optocht kijken, lekker gek doen, alles kan. 

Oh en het begint al met de voorbereidingen, zegt Claudia. Kostuums maken, schminken, de kar bouwen. Ja, carnaval is gewoon op en top! zegt ze met een glunderend gezicht.
Het is een gevoel dat je als Maastrichtenaar hebt, zegt ze en dat kun je niet omschrijven. Het is gewoon heerlijk! Ondertussen schenkt ze me een schröbbeler in.
Al zeven jaar lang gaan we elk jaar weer met z’n allen op pad en het is al ons derde kostuum, zegt Claudia die ze overigens allemaal gemaakt heeft.

Ik heb carnaval in alle facetten mogen meemaken, zegt Hanneke. Ik heb gewerkt tijdens carnaval, gefeest als kind, als student, met en zonder kinderen, compleet andere ervaringen maar allemaal leuk.
Wat het me geeft? Een hese stem, hoofdpijn, pijn aan mijn voeten en knieën, lacht ze.
Lege beurs..! lacht Susanne.

De kinderen zijn er ook vol van, zegt Claudia. Ja je probeert carnaval vieren toch door te geven aan een volgende generatie. Mijn dochter ging als baby van een paar maanden oud al mee op stap. In de bolderkar. Bij Mc Donalds verschoonde ik de luier en kreeg ze de fles. En de oudere kinderen ontfermden zich over haar, dat was zo leuk om te zien.
Toen speelden ze nog met de confetti die rondom de kar ligt maar nu gaan ze hun eigen gang. Ze weten ons te vinden om even lekker te snacken, nemen vriendjes mee en dan gaan ze weer.

Omdat het hartstikke druk is in de stad kom je met de kar bijna nergens doorheen dus je moet van tevoren goed nadenken waar je heen wilt en hoe je er moet komen want je mag met dit ding op heel veel plekken helemaal niet komen, zegt Susanne. Daar heb je een reglement voor. En Hanneke laat me de jaarlijkse plakkaten die ze op de kar geschroefd hebben zien.
Bij de gemeente kun je een vignet aanvragen met reglementen over wat wel en niet mag tijdens carnaval. Waar je wel en niet mag komen met je kar en daar moet je je aan houden. Er hangen ook led-screens boven de straat waar op staat: karren niet toegestaan. En als je een grote kar met muziek en een tap hebt moet je echt een vergunning aanvragen.
Wel jammer dat ze niet handhaven op die muziek, zegt Susanne. Je staat bij een cafe met gezellige muziek maar die hoor je niet omdat die karren de boxen heel hard hebben staan of je staat er precies tussenin. Dat is jammer, zegt ze.

Kijk hier, zegt Hanneke, mensen van alle leeftijden feesten samen. Mensjes van 80 met een boa om en met een half-om staan te kijken naar wat er allemaal loos is. Dat is carnaval! Je ogen uitkijken naar al die creativiteit, meedoen met wat mensen allemaal verzinnen. Gisteren stond hier een mannetje pannenkoeken te bakken. En die kinderen van ons hebben allemaal een stapel pannenkoeken op. Ze genoten! Ja, daar gaat het om he, die creativiteit en dat samenzijn.
EN het heeft weer niet geregend!! juicht ze.
Kom, neem een biertje, zegt ze hartelijk en ze duikt in de kar. Halfom? We hebben ook nog snoep! En Danny heeft de hapjes gemaakt. Tast lekker toe!

wat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastrichtwat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastrichtwat betekent carnaval voor jou. Daphne Dumoulin Fotograaf Maastricht

Marcel @ Maastricht uit Heerlen

Het ruikt naar poffertjes. En inderdaad, daar staat hij; de man die zijn drumstel heeft omgebouwd tot fornuis en voor iedereen gezellig staat te bakken!

Ik vertrok vanmorgen met de trein uit Heerlen en ik was de enige verkleedde persoon in de trein en toen kwam ik in Maastricht en was het precies andersom. Dus ja… zegt hij, ik ben nu hier met mijn poffertjeskraam EN de Michelinster! Hij laat met trots de ster zien die aan de kar hangt. Vandaag ben ik met drummen gestopt. Hij draait een pannenkoek om en klopt op een drum. De Bami is op, mèh iech höb nog wel sop, zegt hij.

Marcel zwaait met de spatel over al die verkleedde mensen op het plein en straalt. Dit betekent carnaval voor mij. Gewoon gezellig leuk samen zijn, niks moet, alles kan, en flauwekul maken met iedereen. Dat.
Als je ziet hoeveel plezier kinderen hebben als ik ze een pannenkoek geef… ja… dan denk ik wauw! Dat is toch geweldig! En het kost geen drol he. Hij spuit nog wat beslag in de pan en haalt een papieren bordje uit een boodschappenkarretje.
Ik doe dit gewoon omdat het leuk is.

Nee, carnaval is geen zuipfeest. Gisteren zag ik bijvoorbeeld twee dames op leeftijd die samen aan het dansen en enorm aan het genieten waren. Ik heb er geen filmpje van gemaakt, dus ik kan het je niet laten zien, maar dát is carnaval. En natuurlijk wordt er gedronken maar dat is niet het belangrijkste. Die dames die dansen en zingen ‘geneet vaan ut leeve’, ja.. dát is het. Marcel draait zich snel om om de poffertjes om te draaien. Ze zijn perfect.
Een ouder koppel staat te kijken wat er allemaal gebeurd en Marcel geeft ze spontaan een bakje. De oudjes kijken hem verrukt aan. Hier gaat het toch om, zegt hij, dit is precies wat ik bedoel.
En nu moet jij ze ook proeven!

Meer verhalen volgen!! Kom hier terug, of volg me op de socials

Share this Post

Nieuws, campagnes en specials!
Inschrijven