Michel en Alex @ Beek | CORONAPROJECT over HOOP en zoš
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat koper bacteriĆ«n doodt waardoor ook het coronavirus geen vervoermiddel meer heeft om je cellen binnen te dringen en je ziek te maken en het klemmetje zou wel eens, naast alle andere maatregelen, de kans opĀ besmetting enorm kunnen verminderen
Ik bel aan bij chemisch technoloog Michel. Het is een stralende dag en ik word warm welkom geheten. Het desinfectieflesje staat klaar, net als de koffie en de paaseitjes. Alex zit al klaar aan een tafel bezaaid met de nieuwste vakliteratuur, wetenschappelijke artikelen en dikke boeken waar gele bladwijzers uitsteken. Op een statafel staan de Water4life apparaten die hij ism DSM ontwikkeld heeft om in ontwikkelingslanden verontreinigd water via een eenvoudig systeem te reinigen tot drinkwater.
Deze mannen zijn gedreven, dat ademt de hele ruimte.
Alex steekt meteen enthousiast van wal over zijn drinkwatersysteem waar ook koper en zilver in verwerkt zijn. Cholera, Dysenterie en Tyfus komen via vervuild water in het lichaam en dat kunnen we eruit filteren, zegt hij.
En ik heb een leuke anekdote: ik was in India waar een guru water uit de Ganges in een koperen ketel bewaarde. Vervolgens werd er een dag lang gebeden waarna mensen het water dronken maar niet ziek werden. Het komt door de ketel, zegt Alex, want het koper doodt bacteriƫn en virussen. Dat doet elk koperoppervlak. In ziekenhuizen worden deurklinken steeds vaker van koper gemaakt en het wordt ingezet om de MRSA-bacterie te bestrijden.
Dus wij dachten, kunnen we hier niet iets mee doen en iets simpels bedenken dat de wereld weer verder helpt uit de coronapandemie?Ā Ik ben membraan- en filtratiespecialist en de neus is eigenlijk ook een filter, want het vangt de eerste deeltjes op voordat ze in het lichaam komen, zegt hij.
Losse virussen bestaan niet, vult Michel die er een boek bij pakt aan. Ze kunnen alleen via een host, een vervoermiddel zoals een vochtdruppeltje het lichaam binnenkomen en ze kunnen via bacteriƫn je cellen binnendringen en je ziek maken. Maar als je die bacteriƫn nu al beschadigt voordat ze de kans krijgen om je cellen te bereiken, heb je al een hoop gewonnen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat koper bacteriƫn en virussen doodt, en laat het neusklemmetje van Alex en Michel nu net dƔt doen. Ze willen alleen grootschalig aanvullend medisch onderzoek laten doen en hopen hun klemmetje in de derde wereld in te kunnen zetten als preventief middel tegen corona om het risico op infectie te verkleinen en de enorme verspreiding van nieuwe varianten te voorkomen.
Dat het werkt weten we, want het is wetenschappelijk getest bij de Universiteit Maastricht, zegt Alex die de testresultaten laat zien. De mate waarin weten we echter nog niet. En dat willen we bewijzen. Hoe effectief is het. Het is nog niet op grote schaal getest en daar hebben we hulp bij nodig.
Michel en Alex noemen het neusklemmetje de NPPU* en het is gemaakt van 100% hoogwaardig koper. Je klemt het in je neus waar het in aanraking komt met het neusslijm. Daar doodt het bacteriĆ«n en virussen VOORDAT je geĆÆnfecteerd raakt. Daarnaast activeert het je immuunsysteem.
Virussen kunnen alleen ergens zweven als ze ergens aanhangen zoals een druppeltje, slijm of een bacterie en na 8 uur is het dood. Waar zitten die virussen dan? zegt Michel. Dan moeten ze wel in mensen zitten want we zijn nu maanden verder en er zijn nog steeds besmettingen. Er lopen dus heel veel mensen met clustertjes virussen rond waar ze geen last van hebben, maar die ineens vrij kunnen komen.
Je kunt drager zijn, niet ziek zijn, maar potentieel verspreider, doordat je bacteriekolonies met daaraan het coronavirus in je neusholtes hebt zitten. Om ziek te worden moeten die bacteriĆ«n met hun virussen namelijk eerst door het epitheel (de bovenste laag van je huid) in de cellen dringen want alleen daar kunnen virussen zoals corona zich vermenigvuldigen. En dat doen ze Ć³f in de cellen van het epitheel Ć³f in de lichaamscellen.
30% van de mensen heeft die stabiele bacteriekolonies in de neusholtes vastzitten. Daar blijven ze in een soort vegetatieve toestand zitten totdat er iets langskomt dat ze lekker vinden of totdat ze losmaakt worden door hoesten, niezen of pollen.
Daarnaast weten we dat (corona)virussen aan die bacteriĆ«n vastplakken. Dus dat is een ideale drager voor zoān virus om te wachten op transport van zoān bacterie om die persoon zelf ziek te maken, of om door niezen naar buiten te gaan.
Bacteriƫn gaan altijd naar een voedingsbodem toe en koper willen ze hebben, want dan kunnen ze groeien. Maar bacteriƫn hebben geen rem op de koperopname. Ze kunnen zich dood eten. En nu heeft het virus geen drager meer, want de aangetaste bacteriƫn worden meteen door de cellen van het aangeboren immuunsysteem aangepakt. En dan krijg je een snotneus.
Dus het aangeboren immuunsysteem herkent de kapotte virussen en bacteriƫn en voert ze af voordat ze in de cellen kunnen komen en dus VOORDAT je ziek wordt. En hoe effectief het dat is willen we laten uitzoeken.
Het essentiĆ«le verschil met een vaccin, is dat een vaccin ervoor zorgt, dat als je ziek wordt, je niet al te ziek wordt.Ā Dit klemmetje werkt preventief zodat je misschien wel tien keer minder snel ziek wordt.
Maar de essentie is dat er op dit moment geen gebruik wordt gemaakt van de eigenschappen van het lichaam om virussen in het slijm voor een deel al versneld af te voeren doordat bacteriĆ«n en virussen beschadigd worden.Ā In tegenstelling tot een vaccin werkt dit proces buiten het lichaam. Je houdt iets tegen en je neemt iets weg. We hebben een extra middel om het risico op infectie kleiner te maken maar we gebruiken het niet, zegt Michel.
En met inenten gaan die clusters niet weg. In Brazilie hebben ze bij mensen die covid hebben gehad ontdekt dat de virussen in de neus en het bloed van elkaar verschilden. Dus die virussen hebben zich al in het lichaam gemodificeerd en dat is allemaal al aangetoond, zegt Michel zijn handen over zijn papieren zwaaiend.
Wat tot nu toe in het hele coronaverhaal wordt weggelaten is het volgende: je zet een maskertje op om te voorkomen dat je minder virussen binnenkrijgt. Dat is gebaseerd op het verminderen van risicoās om deeltjes binnen te krijgen, net zoals afstand houden.
Als een van ons hoest kunnen die grote druppels niet zo ver komen en worden ze door dat masker afgevangen, maar de kleine druppeltjes met een hoop virussen en bacteriƫn gaan erdoorheen, want je kunt ook ademhalen. Alleen wordt de concentratie in de omgeving er minder door.
In dat mondkapje wordt echter een kweek gemaakt. In additie gebruik je het neusklemmetje. Je beschadigt het virus, waardoor je je immuunsysteem activeert, je voert het af en het verblijf van het virus in het slijm wordt minder. Als jij uitademt gaat zoān slijmdruppeltje naar buiten met beschadigde virussen en bacteriĆ«n waardoor ook het immuunsysteem van de ontvanger geactiveerd wordt.
Dus er zijn heel veel mechanismen die tegelijkertijd optreden die de kans op infectie verminderen.
We weten dat mensen die drager van het coronavirus zijn reuk verliezen. Reuk zit bovenin de neusholte en daar kom je met je swap niet bij want je swapt achterin je keel. Nee, dat ding komt je hersenen helemaal niet in, lacht hij. Dus als het virus enkel helemaal bovenin de neusholte vastzit kun je helemaal niet aantonen dat iemand drager is. Daar kom je dan pas achter als degene geĆÆnfecteerd is want dan zit het virus inmiddels overal, ook waar je swapt.
En het grootste goed van deze neusklem, zegt Michel, is dat koperionen overal in je slijm terecht komen, ook op die moeilijke plaatsen. Daar beschadigt het de bacteriƫn en virussen en die worden vervolgens versneld naar de maag afgevoerd en door het maagzuur vernietigd.
Slijm zit ook in de mond en dat noemen we speeksel. Maar daar zitten heel veel stoffen in die bacteriƫn en virussen aanpakken. De kans dat je corona krijg via het speeksel in de mond is heel klein. Dan komt het eerst in de keel, waar ook slijm zit. Dat slijm komt van je neus en daar zitten die koperionen in. In de longen zit ook slijm en ook dat vangt de bacteriƫn af naar de maag. Zitten virussen daar lang genoeg en in hoge concentratie, heb je (als je nog niet ingeƫnt bent) pech. Maar jouw hele systeem is erop gemaakt om indringers via slijm af te voeren. En om echt in je cellen binnen te kunnen dringen moet het virus altijd eerst via het slijm door je epitheel heen. Altijd.
Dus we hebben eigenlijk een belangrijke oproep, zegt Michel: Wie wil dit testen?Ā
Wij zoeken een samenwerking, zegt Alex en we willen een actie opzetten. Wij als stichting doneren 1000 NPPUās en gaan dat met begeleiding van universiteiten en ziekenhuizen ergens op een school uittesten. Als we een entiteit in BraziliĆ« zouden hebben zou dat geweldig zijn, want daar sterven nu 4.000 mensen per dag en de president ontkent dat corona bestaat.Ā We willen graag zo snel mogelijk weten of je die transmissie van corona omlaag krijgt.
We weten dat het klemmetje veilig toe te passen is, zegt Michel. Het zalfje dat in ziekenhuizen gebruikt wordt tegen MRSA bevat antibioticum en dat wordt ook in de neus aangebracht. Dus die info is er al.Ā En hoe zit dat met de goede bacteriĆ«n? Ook daar is al informatie over want bij dit antibioticum pak je ook de goede bacteriĆ«n in het slijm en epitheel aan.
Het productieproces is ook al ontwikkeld. We hebben 10.000 NPPU neusklemmetjes laten maken en dit is het simpelste dingetje dat we konden bedenken. Een zuiver koperdraadje, 12 cm lang, zo zacht dat we speciale machines nodig hebben om ze te maken. In Den Haag kunnen we er 800.000 in een week laten maken. Er zijn 100 van die apparaten in de wereld. We kunnen er met gemak een paar miljoen per dag maken.
Daarnaast is de NPPU gemakkelijk schoon te maken met natuurazijn of met water en zeep. Het virus kan er namelijk niet op vastzitten zoals in een mondkapje.
Koper is wel giftig, maar de koperafgifte van dit klemmetje is zo klein dat het voor je lichaam geen probleem is; de maximale afgifte is minder dan 5% van wat dagelijks geadviseerd wordt door het Voedingscentrum.Ā We denken nu dat je het daarom max 4 tot 8 uur per dag kunt dragen. En dat doe je om te zorgen dat je niet continu drager bent, of omdat je op plekken komt waar de kans op besmetting hoog is, of omdat je geen mondkapje kunt of hoeft te dragen. Zo heb je toch een vorm van bescherming.
We verwachten dat het na het dragen nog ongeveer twee uur doorwerkt, want je slijm (met die koperionen en het virus) wordt door de trilhaartjes afgevoerd naar de maag waar het dood gaat. Daarna wordt de koperconcentratie in de neus steeds lager.
Maar waar het om gaat is dat je de verblijftijd van corona in het neusslijm wilt verlagen zodat je het niet kunt verspreiden en het niet de kans krijgt om je cellen binnen te dringen.
Dit klemmetje werkt preventief en het is een mooie aanvulling op de maatregelen die we nu al hebben en dat is een groot goed. We denken dat het van groot belang kan zijn in de verspreiding van corona.Ā
Juist in ontwikkelingslanden waar niet genoeg vaccins zijn en er steeds meer varianten van corona ontstaan kan dit klemmetje levens redden van mensen over de hele wereld en verspreiding op grote schaal voorkomen.
*NPPU staat voor Nose Personal Protection Unit
Wil je meer weten over dit ingenieuze klemmetje of contact opnemen met Michel Boesten en Alex Vrinzen voor meer uitleg en samenwerking, dan kun je dat hier doen:
https://www.waterandmineralsadvice.com
Water4life project:
http://www.water4life.eu/EN/
Share this Post
CORONAPROJECT over HOOP en zoš
Zoveel mensen, zoveel manieren om met deze coronacrisis om te gaan. In dit project verzamel ik tijdens het halen van mijn dagelijks frisse neus verhalen over hoop, betekenis, contact maken en plezier hebben in deze tijd. Maar ook zijn er verhalen over verdriet en vaak een onvermijdelijk verlies.
Over mensen die het roer hebben moeten omgooien en over ongelooflijke veerkracht die soms ook eindig is.
Maar misschien zijn er ook dingen die je meer bent gaan waarderen en is er iets veranderd dat je best graag zou willen meenemen als dit allemaal voorbij is? Vanaf juni ben ik ook benieuwd hoe je denkt over alle maatregelen en of je het nog een beetje volhoudt allemaal.
En dan is het oktober met een tweede gedeeltelijke lockdown. En dat is weer een heel ander verhaal.
Neem hier een kijkje, er komen regelmatig verhalen bij. En leuk nieuws: er komt een boek, want we hebben met z'n allen toch een mooi tijdsdocument gemaakt. Ouderwets, zo'n boek? Nee hoor, want over een paar jaar kunnen we onze digitale bestanden niet meer inlezen. En dat zou jammer zijn.
Mocht je nu iemand kennen die door corona in een heel bijzondere situatie zit en die mee wilt doen met het project, laat het me even weten, of stuur degene de link even door. Grijp je kans! Je bent van harte welkom. Dank je wel!