Hello, we are from Syria

Mohamad en Hossam@Maastricht

Ah, here we have to get off the train. Zei de man die zojuist naast me was komen zitten. We come from Syria. En hij knikte langzaam. And this is my son, he is blind.

Wat zeg je dan in twee seconden?.. Dus ben ik met ze uitgestapt.

How old are you? I am 48. Serieuze blik. And I am Kapper. I can cut your hair if you want. Met zijn hand klopt hij op zijn schoudertas. Oosterhout familiedorp staat erop. I have it here, I can do it now. A little bit shorter here and than some hairs from your eyebrows in this shape and a bit make-up.. maar ik vond het wel goed zo. Dan maar geen beauty queen dacht ik glimlachend.

And this is my son Hossam, he is student Sociology but could not finish university. To dangerous. We need braille teacher for him, but nowhere in neighborhood here we can find. We live here in AZC. Yes, the two of us, just us. Family in Syria.. Toen ik hem vroeg of hij nog contact met ze kon hebben kon hij slechts gebaren en ik huilde zijn tranen met hem mee. You have big heart en er kwamen knuffels.

Ze hadden geen vrienden hier in Maastricht. No one, no one.. if you say hello how are you, people only go grrrr.. waar had ik dat eerder gehoord, en nog geen week geleden… dat zet je toch aan het denken. Zelfs in het azc leven de families die overigens uit verschillende landen komen naast elkaar zonder bevriend te zijn. Just hello. Ik kwam er niet goed achter waarom dat nu zo was omdat de taal nog niet zo gemakkelijk liep. Al heb ik wel mijn vermoedens natuurlijk. Maar iedereen kookt zijn eigen potje op een kamertje van 2m bij nog wat met een piep klein raampje zonder uitzicht en dat was het. Dat ze in een voormalige gevangenis huizen zal hem niet ontgaan zijn…

In de arabische cultuur is het heel moeilijk om een vrouw als vriend te hebben, dat kan alleen als je ook trouwt, dus dat was lastig, legde hij uit. Hoe het zat met mannelijke vrienden, daar kwam ik niet doorheen. No friends. Hossam neither. No friends. And I need a friend. Mijn god..

Vijf maanden Maastricht zaten er voor hun bijna op. We came from Heerhugowaard before. Very nice place, very very nice, people very friendly, not like here.. but in 3 weeks we get a house in Brabant. And than you can come and I cook for you. I am a very good cook. Your husband does not need to know. En ik moest lachen.

Waar droom je van Hossam? De Nederlandse taal perfect te kunnen spreken en dan mijn studie af te maken. Ik wens het hem van harte.

Share this Post

Nieuws, campagnes en specials!
Inschrijven