Sjef en Roy @ Maastricht | CORONAPROJECT over HOOP en zo🍀
Via de zijingang loop ik het buurtcentrum binnen. Aan een tafel vol beeldschermen en mengpaneel zit een team de live-uitzending van de ernaast draaiende Sinterklaasshow te verzorgen.
Om de hoek een versierde desk op z’n RTL-boulevards met op anderhalve meter presentator Sjef en Roy, praatjes makende tegen een camera.
Sinterklaas gaat hier live voor zeker 100 gezinnen. Hij beantwoordt vragen, laat winnende tekeningen zien, krijgt zelfs bankzittende vaders zover om met op voorhand opgenomen dansjes mee te dansen en zingen. Kinderen sturen filmpjes van hoe ze thuis genieten en cameraman Raoul en ik genieten mee als Gina enthousiast voor al die kinderen karaoke sinterklaasliedjes zingt. Het is zo leuk, dat ik een dag later in de villa van pastoor Mattie bij Sinterklaas op audiëntie ga om meer te weten te komen over deze ondernemende mensen van Trajekt.
Hier kom ik in een kamer vol iconen, boeken, en hemelse wijsheid. En tussen dit alles, aan een robuust houten bureau, zit de goedheiligman achter de laptop, het roodfluwelen boek voor zijn neus. En samen met Sjef wil hij, tussen de livevideoboodschappen door, best vertellen over hoe hij de tweede golf beleeft.
In de eerste golf was er veel saamhorigheid, zegt sint Roy, maar nu krijg je meer mensen met een kort lontje.
De energie is op, zegt Sjef die plaatsneemt in een gemakkelijke stoel. Je ziet het ook aan jongeren; ze missen de stip op de horizon. Carnaval valt weg, Kerst is nog onzeker, sporten is beperkt, ze kunnen wel trainen, maar een voetbalwedstrijd spelen mag niet. Omdat we in een milde lockdown zitten gaat een binnenspeeltuin langzaam weer open maar we hebben te maken met ouders die het budget niet hebben om ieder weekend een uitje te maken, zegt hij. En buitenspelen is leuk, maar je wilt ook eens naar de Scouting of een voetbalclub. Gelukkig kan dat wel, maar allemaal heel beperkt.
Trajekt is in de lockdown dik twee maanden dicht geweest totdat we in de zomer weer wat buitenactiviteiten mochten doen. En ook nu zijn we weer twee en een halve maand gesloten. In de herfstvakantie hebben we niks kunnen doen, maar we hebben wel constant online ingezet.
In het voorjaar zijn we daarmee heel actief geweest; quizjes, Prijs je rijk, rubriekjes, we hebben ingezoomd op meidenwerk met dagelijks filmpjes met tips en trucs voor meisjes, Roy en ik deden een challenge Thuis-op-stelten waardoor kinderen dachten dat wij samenwoonde, lacht hij.
Het werd op sociale media gepresenteerd, kinderen konden reageren en de winnaar won dan een kadobon.
We deden drie keer per dag iets leuks en er waren twee momenten in de week waarop we echt live gingen. Roy deed vanuit Malberg Crazy spelletje en daar konden kinderen dan op reageren. En we hadden een dag een onlinequiz van Kahoot. Daarmee kon je in de lockdown met 200 mensen gratis een quiz doen.
En nu zijn we weer online met de Crazy bingo show. We hebben een bestand van zo’n 500 kinderen en die krijgen per post een bingokaart thuisgestuurd en dan gaan we een uur lang online bingoën. En de prijsjes gaan we de dag erna bij de kinderen thuis afgeven en dan hebben we meteen even contact om te kijken hoe het gaat. Dat is ook leuk he, zegt Sjef enthousiast tegen Roy.
Dit jaar hebben we de Sinterklaasshow ook volledig online gedaan. En we hebben een spannende serie ‘Sinterklaas en de boefjes’ gemaakt. Er waren expres geen pieten bij de liveshow, want op sociale media wordt alles wat met Piet te maken heeft geboycot. Dus ook de roetveegpietjes. En dan worden onze filmpjes dus ook geblokkeerd, want dat is wat met die pieten, zegt Sjef, daar krijgen we natuurlijk kritiek op. Waarom geen zwarte pieten? Wij negeren het en Roy moet af en toe een berichtje verwijderen in de chat.
Die hebben we gisteren bewust uitgezet, zegt die, om te voorkomen dat er een online discussie ontstaat. Maar vandaag konden alle kinderen om de beurt in het leuk aangeklede buurtcentrum van Malberg (en in Wittevrouweveld en Limmel) hun gewonnen cadeautje ophalen bij de roetveegpietjes. Even 5 minuutjes een dansje doen en daarna was het volgende kind aan de beurt. Alles Coronaproof.
Ik vind het leuk om online in te zetten, zegt Roy. Zo’n show als gisteren is natuurlijk super. Normaal komen we met Sint en de pieten live op de clubs, maar dat gaat nu allemaal niet en dat missen de kinderen echt. Als je ziet hoeveel kinderen gisteren de show hebben gezien, dat zijn er zo’n 2 á 300 geweest. En vandaag is de livestream al zo’n 600 keer bekeken.
Weet je wat ik daar heel mooi aan vindt? zegt Sjef, je ziet de sfeer in huis. We hebben in het begin een oproep gedaan om een foto te sturen van hoe ze meededen met de show. We kregen een hoeveelheid fílmpjes toegestuurd…Van kinderen die meesprongen en dansten op de bank. En we hebben gezorgd dat alle buurten vertegenwoordigd werden met kinderen die op voorhand een dansje deden om uit te zenden in de show, zodat kijkers het gevoel hadden dat de hele stad meedeed. Het deed al snel de ronde dat die en die mee zou doen in de film en dus ging iedereen uit die straat online.
Maar wat ik heel mooi vind, is dat we met de show en die cadeautjes vandaag, zien dat wat wij doen zorgt voor een leuk sfeertje thuis. En dat ouders eigenlijk een beetje gedwongen worden om daar twee uur tijd voor de maken en er stiekem ook een beetje van te genieten. Want het is veel leuker om mee te doen met een club waar je bij zit, dan naar een gewone televisieshow te kijken waarin je niemand kent.
We zijn op een andere manier de woonkamers binnengekomen, denk ik. Roy knikt instemmend.
Ik denk ook dat het motiveert om dat spelletje gezellig met je kind samen te doen. Je ziet hoe je kind helemaal los gaat op een dansje, of een vraag van Joeri in mijn straat. Wat gaat die zeggen? Dat is spannend.
En bij zo’n feest in een zaal, zegt Roy, gaan ouders vaak meteen naar de bar en laten hun kind bij Sint achter. Nu zie je die vaders twee uur samen met hun kind op de bank de show uitzitten.
En wat zie jijzelf als positief aan deze tijd?
Je merkt dat mensen behoefte hebben aan sfeer, zegt Sjef. Sinterklaas en Kerst is nu minder dan we gewend zijn, dus we zijn wat meer op onszelf aangewezen. We proberen het thuis met heel weinig toch gezellig te maken. En mensen zijn blij met zo’n show. We zitten in een crisis, maar er worden wel meer cadeautjes gekocht. In de binnenstad is zelfs code rood afgekondigd wegens de drukte, dat is weer de andere kant, maar je ziet vandaag ook hoe blij mensen zijn om hun cadeautje op te halen en om ergens naar toe te kunnen, zegt Sjef. En daar hebben we nu eens geen pr-stunt voor hoeven maken.
Mensen stonden gewoon in de rij want niet alle ouders zijn ondernemend en vinden het heel moeilijk om invulling aan hun dag te geven. Dan ben je blij als je even met je kind naar twee pietjes kunt gaan, al is het maar 5 minuten. De kinderen stralen, en de ouders dus ook. En ze hebben hun dag gebroken.
Denk je dat deze hele periode iets teweeg gaat brengen in de maatschappij?
Ik hoopte in de eerste golf dat we meer oog voor elkaar zouden krijgen, zegt Roy, maar je ziet nu al dat veel mensen terugvallen naar ‘ik’. Als het voor hunzelf goed is is het prima. En dat is ergens te begrijpen, maar jammer om te zien. Mensen zijn coronamoe.
Er wordt veel afgepakt en daarom is het voor de jeugd fijn dat we in december weer een paar clubs kunnen opstarten en dat ze ook weer aan activiteiten in de buurtcentra kunnen deelnemen. Zo kunnen ze het jaar een beetje oud en vertrouwd afronden waardoor ze hopelijk het gevoel meekrijgen dat het weer wordt zoals het was.
Heb je iets over jezelf ontdekt?
Nog meer out of the box op zoek gaan naar wat er wél kan en dan kom je op ontzettend leuke ideeën, zegt Roy. De samenwerking onder mekaar is sterker geworden. Collega’s gaan nog meer gebruik maken van elkaars kracht en die wordt steeds zichtbaarder.
En het werkt, zegt Sjef, we zien nu dat al die kleine clubjes Trajekt door heel maastricht met elkaar verbonden zijn.
We krijgen voldoening op het moment dat je ziet dat wat we aanpakken ook leeft, zoals zo’n online Sinterklaasshow. Dat kinderen door heel maastricht meedoen en dat ouders het oppikken.
We doen het voor de kinderen die het het hardste nodig hebben. Ook deze videoboodschappen. Mensen die kleding en voedsel uitdelen melden kinderen aan voor zo’n boodschap. Die kinderen krijgen zo iets extra’s.
Maar zo’n videoboodschap van Sinterklaas kan iedereen bestellen, zegt Roy. Vrienden bestellen het voor de fun, of omdat ze dan geld in het laatje brengen zodat wij weer andere activiteiten kunnen doen.
En dan is het de hoogste tijd, want ergens wacht iemand met smart op bericht van de Sint. Coronaproof.
Jeugdwelzijnswerk Trajekt is er voor iedereen, maar zoomt in op de kwetsbare groep.
‘Sinterklaas en de boefjes’ gaat online bij Kinema kids op Youtube! Allemaal kijken!!
Share this Post
CORONAPROJECT over HOOP en zo🍀
Zoveel mensen, zoveel manieren om met deze coronacrisis om te gaan. In dit project neem ik tijdens het halen van mijn dagelijks frisse neus slechts mijn telefoon mee op pad en verzamel verhalen over hoop, betekenis, contact maken en plezier hebben in deze tijd. Maar ook zijn er verhalen over verdriet en vaak een onvermijdelijk verlies.
Over mensen die het roer hebben moeten omgooien en over ongelooflijke veerkracht die soms ook eindig is.
Maar misschien zijn er ook dingen die je meer bent gaan waarderen en is er iets veranderd dat je best graag zou willen meenemen als dit allemaal voorbij is? Vanaf juni ben ik ook benieuwd hoe je denkt over alle maatregelen en of je het nog een beetje volhoudt allemaal.
Neem hier een kijkje, er komen regelmatig verhalen bij. En leuk nieuws: er komt een boek, want we hebben met z'n allen toch een mooi tijdsdocument gemaakt. Ouderwets, zo'n boek? Nee hoor, want over een paar jaar kunnen we onze digitale bestanden niet meer inlezen. En dat zou jammer zijn.